Ülkemizde neden Podiatri Değil Podolog?

Ülkemizde özellikle Tıp dünyasının yaygın olarak bildiği  Podiatri kavramıdır.Belirtmemiz gerek ki Podiatri ile  Podolog arasında hiçbir fark yoktur.

İngilizce konuşulan ülkelerde ayakla ilgili çalışmaları yapan kişiye Podiatrist,İngilizce konuşmayan ülkelerde ise Podolog denmektedir.

Asıl fark Podiatri ve Podiatrik cerrahi arasındadır.İngilizce konuşulan ülkelerde genelde birbirine bağlı modüller şeklinde oluşan podiatri eğitiminde ,bir üst basamağa  geçiş yapma imkanı sağlayan eğitimleri mevcut.

Örneğin:İngilterede bir Podiatri kollejinden(3 yada 4 yıllık) mezun olan kişi ünvanı ,podiatrist oluyor=Podolog

Podiatrist Üst seviyeye geçmek  isterse mastır (3 yıl) yapıyor.Ünvanı;Uzman Podiatrist oluyor.Uzman podiatrist Cerrahin teorik kısmını Master seviyesinde alıyor,

Dr. cerrah olmak için,Podiatrik cerrah (3 yıl ) danışman Cerrah gözetiminde Cerrahinin teoriyle pekiştirildiği uygulama eğitimden sonra Podiatrik Cerrah olur.Morton nöroma,çekiç parmak,halluk valgus ameliyatları ile ayak üzerinde tüm ameliyatları yapar.

Mesleğin ünvanının Podolog olmasında ilk resmi çalışmaları başlatmış ve yürütmüş,ilk resmi ordagizasyon olan Derneğin adının Podoloji Derneği ve benim  eğitimimi Almanyada almamın etkisi olsada diğer önemli bir sebep,Türkiyede Tıp Dünyasının Podiatri’yi yaygın olarak bilmesi ve Podiatrinin,Podiatrik Cerrah olarak algılanması idi.Bu durum Ayak eklem cerrahisinde çok değerli çalışmalar yapan özellikle Ortopedi Hekimleri ile kavram kargaşasına neden olacak;Multidisipliner çalışmalar içerisinden ayakla ilgili spesifik eğitim almış yeni bir branşın  dışlanma ihtimali ile .Bu nedenle,Sağlık Bakanlığınca varılan karar Tıp dünyasının ve halkın ihtiyacını karşılayacak alan/eğitimin Podolog olmasıdır. Tıp dünyası ve Ülkemizde ayakla ilgili koruyucu,önleyici tedavi  sağlık hizmetini, böylesine önemli bir nedenden dolayı ülkemizde Podoloji/ Podolog şeklinde oluşmuştur..